Friday, July 31, 2009

elukas ja elajad

Ühiskondliku keeleinspektori töömailt, seoses aktuaalse aruteluga.

Öelda "poiss-sõber" või "tüdruk-sõber" pole piisavalt korrektne. Et kedagi mitte diskrimineerida, tuleb öelda: elukaaslane, kõnekeeles siis ELUKAS.

Ja kui keegi näiteks elab sinu majas, üürnikud või kauged sugulased või muidu kostilised, siis nemad on ju lühidalt öeldes ELAJAD.

Tuesday, July 28, 2009

visa soomlane ja no-wind freestyle

Sellist surfiõpilast pole ma veel õpetanud. Teooria osa õppis käigupealt pähe ja sai aru. Raske Starboard Start laua koos taglasega kandis ühe hooga ühes tükis Pärnu rannast sõidusügavusse vette. PÄRNU RANNAS!!! Esimese tunni lõpuks suutis sõita mõlemal kursil 400-500 m, kolmanda tunni lõpuks tegi ära mõned low-wind halsid ja paudid. Kui tuul vähehaaval tõusma hakkas, sai ka mõnest lainest alla lastes justnagu glissi. Kui neljanda tunni keskel rannastardini jõudsime, alles siis tunnistas, et käed hakkavad väsima. Mõned rakud vist olid juba katki ka. Ise ütles, et on esimest korda elus purjelaual. Vaat see on soome sisu! Ei tahaks osaleda selles kõrtsikakluses, kus see kutt esimest korda elus tabureti või, veel hullem, soome pussi peaks pihku võtma!

Ise sain kah mingi 3 tundi soomlase ümber tiirutada ja talle õpetussõnade karjumise vahepeal natuke purje keerutamist harjutada. Starboard Start ja 5,5. Jürka ja Matti vaatasid kurvalt kaldal, sest tuult ei tulnud, päikest polnud ja rand tüdrukutest tühi.

Monday, July 20, 2009

Kullipesas Kaske kõigutamas


Kui mina purjelauaga Kullipessa jõudsin, oli Jürka slalli märgid juba sisse visanud.

Tegime siis mõned ringid ja ma etendasin Saksamaa võistluseks valmistuvale Kasele Mongoolia surfajat, kes igas märgis sisse kukub ning siis tema perfektset jibe oma veestardilainetega kõigutada üritab.

Kui kõvemad sportlased puhkama läksid, lihvisin jälle duck-jibe.

Purjeks iga ilma Manic 5,7 ja laud XTC 115. Pärast tegime triibu Terviseparadiisi ja tagasi. Max kiiruseks tuli 50.004 km/h. Kullipessa tagasitulek võttis 10 minutit (vahemaa GPS järgi 8,08 km). Oleks kiiremini ka saanud, aga lõi radikas vee keema.

Pildil tänane teekond, nagu see GT-31 ja Google Earth abil välja paistis.

Thursday, July 9, 2009

Pärnurand, 4.2 oli paras

... ja kui mina Pärnus purjelauad autosse sain, oli Topu PaPaSlall juba alanud. Seega ei hakanud head tuult maanteel kihutamisele raiskama, vaid läksin Pärnus peale. Liiv lendas, tuul oli korralik, käis ka 4,2. Et seda purje tahtis aga ka noorem surfiõpilane, võtsin ise iga-ilma Manic 5,7 ja see oli ka väga hea. Lauaks JP FW 86. Muuli kõrval olid ilusad siledad lainevahed, muidu chop.
Max kiiruseks 48,8 km/h.

Thursday, July 2, 2009

Kullipesa kuum ilm

Vana hea XTC 115 ja GTX 8,5. Kokku poolteist tundi, viimane triip tagasi muidugi tiksudes. Üllataval kombel töötab see komplekt päris hästi 35cm SL7 uimega. Nii et veelkord - pikkus pole üldse oluline.

Ilm palav, tuul langev. Veestart ei tahtnud kuidagi õnnestuda ja lõpuks läks lausa tiksumiseks ning see polnud tänase komplektiga üldse mõnus. Hernes on kasvama hakanud ja ootab hetke, kui puhang lubaks muidu laua käima pumbata - just siis hüppab uime taha.

Max. kiiruseks 40.92 km/h. Tänaste olude kohta lausa imeline lendamine. Ainult mitte ei mäleta, millal see juhtus, sest meelde on jäänud peamiselt see veestardi ootamine.

PS! Praegusi postitusi vaadates tundub, et üks sõidupäev on jäänud kirja panemata. Igatahes olen Kullipesas tänavu ka 5.7-ga vees käinud, tegime Jürkaga ühe pika Pärnu triibu ja pärast lihvisime Petersoniga duck-jibe. Päris mitu duck'i jäi teele ja sai suled-sassis-soengu.