Thursday, March 29, 2007

… et siis €urot ei tule?

Eestlased elasid kaasa Eesti-Iisraeli mängule. Bussis, vahendajateks ragisev heebreakeelne raadio ja kohalik juudist bussijuht. Esimene info oli, et Eesti juhib 2:0. Pidu tõusis taevani. Pärast selgus, et tõlkeviga. Tegelikku tulemust teame kõik. Saabus masendus.

Mats oli kõva. Nagu oleks teise, kolmanda ja neljanda põse ette keeranud pärast esimest laksu.

Mis viib mõtted värskete uudiste juurde. Euroopa tööandjad andsid Eesti palgatasemele 48 riigi hulgas auhinnalise 35. koha.

Tuu-blii ees-tii!

Selle info valguses on eriti naljakas, et isegi 35. kohalt viivad kapitalistid oma tööjõumahukaid tootmisi (värskeks näiteks Kreenholm) minema. Ei kujuta ette, kuidas 35. koha tasemega teadmistemahukaid majandusharusid arendatakse… Huvitav, mismoodi Skype endale veel Eestist tööjõudu leiab? Ega vist leiagi, sest juba avalehel rõõmustab Skype kodumaist kasutajat keelevigase tervitusega. Ju need ukrainlased on, kes nüüd pikka patsi kannavad ja koodijumalat mängivad.

Kaupade ja energiakandjate müüjate arvates aga on eestlaste ostujõud juba sealmaal, kus Ansip-Savisaar lubasid. Kõrgemalgi. Euroopa tipus. Mis teeb käärid eriti teravaks. Aga sellest ei saa sisemaine kodanik aru, kui pole võimalust võrrelda. Kui pole ühist raha. Kuid seda juttu olen juba kirjutanud. Aga võta näpust. Ei tule meil ühist raha.

Sest Delfis seletas Eamets ka lihtinimesele arusaadavalt ära, kuidas uus valitsus püüab majanduslikku kulutuld bensiiniga kustutada. Eamets selgitab, et inflatsiooni ei saa ohjeldada avaliku sektori kulutuste suurenemise ja tarbimise hoogustamisega. Vastupidi. Need tegevused koos maksude alandamisega suurendavad Eesti riske ja varsti pakivad kohvreid mitte ainult Kreenholmi kunnid, vaid ka meile meie igapäevast laenu andvad pankurid. Kes mäletab, ega meie peamistel pankuritel Kreenholmi omanike kodumaaga mingit seost ei olnud?

Eesti majanduses on seis vist sama, nagu jalgpalliski. Omaette oleme küll väga kõvad nii sõnas kui teos. Kohe aga kui kellegagi võrdlema peab, läheb kõvadus käest ära. Viimased häbiväärsed kaotused venelastele ja juutidele peaks rahvuslikku uhkust küll tagant utsitama. Et võiks nagu midagi teha.

Äkki aitab treeneri vahetamine? Senise treeneriga ei ole Eestil asja ei vutiväljakule ega €urotsooni.

No comments: