Thursday, February 21, 2008

õunaga arvuti ja vasakpoolne liiklus


Wolli kirjutas, kuidas talle käib närvidele, et Mac’i kasutajaid ei hinnata toimiva ID-softi vääriliseks. Tuleb nõustuda. Mis teha, ka mina tahaks õunaga arvutit kasutada, kuid ei saa seda lõbu endale lubada, sest ei suuda kõiki korrespondente sundida Mac’i formaatidega ühilduma. Ega viitsiks kogu aeg jälgida, et ma ise kõik ikka tavainimestele arusaadavaks konverteeriksin.

Klikivabriku statsi järgi kasutab Mac’i üsna täpselt 1% Eesti arvutikasutajatest. Nad on küll lärmakas, maksujõuline ja oma arvamusega seltskond, kuid siiski liiga väike vähemus, et arendustes nende vajadustele raha jätkuks. Järelikult, tuleb massi maitsega arvestada. Ja leppida.

Muide, mulle väga meeldib vasakpoolne liiklus. Mu oma vana auto on ka pärit Suurbritannia autodisainerite töökodadest, nii et püüan ikka aegajalt vasakpoolset liikluskultuuri juurutada ja propageerida. Paraku ei taha mu püüdlustest aru saada ei liikluspolitsei ega kaasliiklejad. Mis ma nüüd siis tegema pean? Nõudma, et sertifitseerimiskeskus või Eesti Vabariik ehitaks minusugustele eraldi sõidurajad tee kõige vasakpoolsemasse serva? Või oleks õigem vasakpoolse liikluse sisseviimist siiski alustada mõnest ohutumast vähemusest, näiteks mootorratturitest?


Eelmine kord kirjutasin Mac'i omanike muredest ja oma kadedusest sel teemal siin postituses.
Täiendus: natuke mõtlemisainet Maci ja PC võrdlusest leiab youtubest.

4 comments:

Anonymous said...

misasjad on maciga ühilduvad formaadid?

Et ei saa Microsoft Exceliga for Mac salvestatud dokumente tavalises PC masinas vaadata mille peal MSO Excel on?

Või indesigniga dsalvestatud asjad ei tööta PC all?

Või äkki oopis photoshop?
Windowsi analoogid on kõik macile olemas!!! Vastupidi paraku ei ole:(

Anonymous said...

jaanomartin, sa ei saanud mu pointist absoluutselt aru.

küsimus ei ole maci toetamises.

küsimus on selles, kas eesti vabariik toetab oma poliitikatega tehnoloogilist lock-in'i või tagab oma kodanikele ja ettevõtetele võimalikult laia valikuvabaduse.

Jaano Martin Ots said...

wolli, millestki ma sain aru ikka ;) aga püüdsin ka teist poolt mõista ja selgitada, millest see lock-in praktikas tuleneb.

Anonymous said...

Ei sa ikka ei saanud aru. Auto omamine näiteks on vaba voli. ID-kaart on EV's kohustuslik. Ja vot sellisel juhul lasub EV'l kohustus selle kasutatavus tagada kõigil arvutiplatvormidel. See pole tänapäeval isegi eriti raske, kuna selliseid platvorme on täpselt kolm tükki.