Saturday, February 13, 2010

Nõva loodus on kindlalt kaitstud


Peraküla rand Nõval on ilus koht. RMK puhkekoht ja telkimisplatsid, NW tuultele ilusti avatud rand ja meri läheb ruttu sügavaks. Surfihuvilisele loodusturistile väga mõnus paik.

Surfilaager toimus Nõval viimati 2007. Siis kolis Saaremaale ning on nüüdseks jõudnud Roostale. Põhjus: surfihuviliste laagrikülastajate hulk kasvas iga aastaga ning korraldajad ei suutnud kuidagi garanteerida, et üheaegselt rannas viibivate inimeste hulk Perakülas looduskaitse nõuetega lubatud 400 inimese piiresse jääb. Ebareaalne, laagrikülastajaid kipub pigem sinna paari tuhande kanti olema.

Nii said looduskaitsjad ja kohalikud elanikud surfilaagrist lahti. Kadusid eredad purjed ja lohed, vaikis õhtuti kõlanud laul ja pillimäng ning saabumata jäi tavalisest suurem hulk autosid.

Ent siis ilmus Nõvale veel parem ja nõudlikum ranna kasutaja: kaitseväe laskepolügoon. Protestisid kohalikud elanikud, mis protestisid, ei aidand miski, isegi maavanema sekkumine mitte. Polügoon tuli ja paugutamine käib.

Nüüd siis on Nõva topelt kaitstud: loodust ei koorma enam tüütud tuule-fännid ning kui merelt mõni võõras lennuk peaks tulema, saab see ka kiirelt ja kindlalt alla tulistatud. Kohe puhtam ja kuivem tunne.

Fotod: (mõlemal pildil on sama koht)
1. Purjelaualiidu arhiiv, surfilaager 2003
2. ekraanipauk Postimehe veebisaidilt, kogu Postimehe galeriid näeb siit.

4 comments:

Hardcore said...

Make love, not war!!!

Margo said...

õudne

Anonymous said...

Rolle:
ei saa tegelt aru, kus probleem. Paar pauku Eesti kaitsevõime kasuks(sibulad ei küsi LK-alast ja löögisuund on 99/1-le sealtpoolt) versus tuulikupargid madalikel? Kahju muidugi et polügoon Nõval, aga õnneks on lootust (tegu siiski katselaskmistega), et ka Kõpu laskeala tuleb ja mõtetud viipsikud Neuekopjevi madalikule jäävad tulemata. Igal pool Eestis on võimalik häirida midagi ja õelda, et paugutage mujal, jään endale kindlaks, et kodumaa kaitsevõime poloe koht kus järeleandmisi teha, eriti kui see veel millekski hea on.

Jaano Martin Ots said...

Rolle, erilist probleemi polegi. Neil päevadel, kui Nõval need paar pauku tehakse, surfame mujal. Ma ei oska ega tahagi kodumaa kaitsevõimet ja piltidel nähtud sõjatehnikat kommenteerida. Afgaanis pole taliibidel sedagi ja näe, ikka panevad vastu.

Kui peaks valima, kas tuulikud või kahurid, siis muidugi kahurid, sest tuulikud töötavad kogu aeg, aga kahurid ainult niikaua, kui moona jätkub.