Wednesday, July 4, 2007

kuidas kasiinokatku vastu vaktsineerida?



Olin kunagi aktsionär ühes ettevõttes. Muidu tore äri. Kliendid seisid järjekorras, sularaha liikus hästi ja meie konkurentide autod olid tolle aja kohta päris uhked. Meil läks kehvemini. Tegevdirektor, tore, tagasihoidlik ja töökas mees, kurtis, et ta pingutab küll, kuid kasumit ei tule. Küll olid töötajad ahned, siis kliendid ihned. Aktsionärid kehitasid kurvalt õlgu ja ootasid nullkasumiaruandeid uurides paremaid aegu. Tegevdirektor jättis kulude kokkuhoiu mõttes puhkused välja võtmata ja tegi 14 tunniseid tööpäevi. Lõpuks läks firma hoopis põlema. Millegipärast sai kõige rohkem kannatada koht, kus kassaraamatud ja muud arvepidamispaberid seisid. Ladu põles muidugi ka tühjaks, isegi tuhka ei jäänud seal olnud kaubast. Alles hiljem selgus, et meie tulud olid hoopis tänaste kasiinohiiglaste kasumiks viidud. Nagu ka tegevdirektori korter ja muu isiklik vara.

Tagantjärgi hea tark olla. Pidanuks panema turvakaamerad välisuste-akende valvamise asemel hoopis tegevdirektori tuppa ja kassa juurde, oma usaldatud töötaja näppudele vaatama. Nagu kasiinod teevad. Küllap kasiinod juba teavad, et kontrollida ei tule mitte külastajat või klienti, vaid omainimest.

Siit aga idee, kuidas oleks võimalik kasiinokatku vastu vaktsineerida. Võiks kodanikualgatuse korras paigutada kaamerad mängupõrgute ukseesist avalikku ruumi valvama. Ja pilt internetti. Siis oleks nii pereliikmetel kui tööandjatel võimalik vaadata, kes kui kauaks läheb ja mis näoga välja tuleb. Ja vajadusel talle järele minna.

PS. protestiaktsioon kasiinode laiutamise vastu oleks ehk hea mõte, kui selle tagant ei aimduks ühe mahakäiva üheaastapoliitiku eneseupitamise ambitsioon. Samas, kui asja võtaks üle näiteks kasiinosõltlaste infokeskus, leiduks kindlasti annetajaid, kes üritust toetaks. Kuigi see veebikaamerate asi võiks oluliselt tõhusam olla kui autokastist K-kõne pidamine.

PS2. kasiinokunnid aga on kavalad. Said mängusaalidesse suitsetamise loa, teevad ka reklaamkeelu tingimustes võimsa telepromo. Kuigi mantli pärandamise asemel oleks sümboolsem edasi anda timukakeep või korralik kera poomisnööri.

PS3. see veebikaamerate idee ei ole tegelikult päris minu välja mõelnud. Hispaania linnade kodanikud on sarnase lahenduse välja pakkunud prostitutsiooni ohjeldamiseks. Võõrasse majja kaamerat panna ei saa, aga avalik ruum bordelli värava või kasiino ukse ees on ju küll koht, mida kodanikualgatuse korras võib veebis üle kanda. Nagu liiklusummikuid või rannailma.

4 comments:

margo said...

Huvitav miks peaks see olema teiste asi, kus inimene oma vabal ajal käib? Tahab käib kasiinos, tahab käib litsimajas. No ja las käib, vaba valik. Ja veel katk? Oeh.


PS.Ma ei ole kasiinodega kuidagi seotud ja viimati käisn seal ka u 10aastat tagasi ning kaotasin 25 krooni.

Jaano Martin Ots said...

Loodetavalt kaotasid tookord kasiinos ikka oma raha, Margo? Siis võibolla on see tunne tõesti võõras, et mingi mees on su usaldust kasutades sinult aastate kaupa sadu tuhandeid varastanud ja kasiinosse viinud. Viioli lugu võib tavalisele maksumaksjale jah kaugeks jääda - mis see 6-7 krooni igalt eestlaselt näost siis ikka niiväga ära oli, las mees lõbutses oma vabal ajal. Aga äkki oleks vähe odavamalt pääsenud, kui oleks õigel ajal aru saanud, mismoodi Viiol vabal ajal vabu valikuid langetas?

Miks siis pangad nende klientide laenutaotlustesse eriti ettevaatlikult suhtuvad, kelle kaardiga pidevalt kasiinodes või kasiinode lähedastes rahaautomaatides suuremaid summasid välja on võetud, kui see kuidagi ohtlik pole?

Ja mis katku puutub - siis seleta tolle kaitseväelase ja tema naise laste vanavanematele, et kasiinoskäik on igaühe vaba valik ja ei tapa.

Muide, seksiostu on kriminaliseerinud mitmed maad, keda Eesti endale eeskujuks seab. Kui on keelatud - järelikult on seaduskuuleka kodaniku asi jälgida, kes keelatud kohas käib.

margo said...

Ei jää Viioli lugu mulle kaugeks. Aga minu arvates on ta tavaline varas. Samamoodi nagu Sinu ASi juhataja, kes teile külma tegi.

Ja ilmselt Sa nõustud minuga, et maksumaksja raha eest tehakse meie riigis kordades suuremiaid sigadusi kui Viiol seda tegi. Ja ka need on minu arust tavalised pätid ja vargad.

Ilmselt see kõlab julmalt ja paljude arvates ebaausalt, aga kaitseväelase perekond ju teadis sellest probleemist ja oleks võinud enne traagilist sündmust midagi ette võtta. Näiteks lahkuda?

Lisaks ma arvan, et millegi ärakeelamisega ei lahenda midagi.
Nagu sa ütled, et paljudes maades on seksiost kriminaliseeritu, aga see ei tähenda, et seal sellist tegevust ei toimuiks. See on ainult läinud põranda alla.

Kas ebaseaduslik jälitustegevus (kaamerast piilumine) ei käinud kuhugi paragraafi alla?

Jaano Martin Ots said...

Nõus, et varas jääb vargaks, ükskõik, kas ta viib varastatud raha kasiinosse, narkodiilerile või bordelli.

Aga kui varastamise põhjuseks on haigus (konkreetselt sõltuvushaigus), siis võiks ju haige lähikondsed ja ühiskond ravile ja seega ka kuriteo ennetamisele kaasa aidata?

Ja ebaseaduslikku jälitustegevust ma välja ei paku. Kaamerad võiks olla tänaval, s.t. avalikus ruumis. Nagu on need kaamerad, millega praegu taskuvaraste ja liiklushuligaanide tegevust jälgitakse. Või ilmaolusid. Kas siis need on ka ebaseaduslikud kaamerad, millest praegu ilmaolusid või ummikuid saab vaadata?