Wednesday, December 19, 2007

Jõuluvana teel ajaloo prügikasti

Jõuluvana, kunagi päris populaarne vanamees, on ajaloo prügikasti suundumas. Kui anakronism. Multi-kulti-tolerantsi poole pürgivas maailmas pole talle kohta. Vana, paks, valge mees, kes pealegi tunneb kahtlast poolehoidu laste suhtes. Sobimatu.

Kõigepealt, jõuludest on saanud vähemuse püha. Enamus maailma rahvastikust teab jõuludest ainult niipalju, et kui poes White Christmas mängima panna, saab turisti käest kõvemat hinda küsida. Tõsimeeli tähistab jõule veel vaid 1,5 miljardit inimest. Vähem, kui veerand meie planeedi elanikest. Ülejäänute jaoks kannab X-mas põhiliselt kaubanduslikku tähendust. Kellegi sünnipäev? Võimalik. Talvise pööripäeva paiku tähistatakse palju sünnipäevi. Ishtar ja Mithra, näiteks. Päikse taassünni päev oli püha juba ammu enne saturnaaliaid, millega ristiusu olulisim tähtpäev ühitati, et inimesed pidustustest ilma ei jääks. Seega, tänapäeval on poliitiliselt korrektseks tunnistatud winter holiday ehk talvepüha. Põhjamaa rahvaste jaoks on talvine pööripäev eriti oluline olnud kui kaamose lõpu kuulutaja.

Järgmiseks, miks on Jõuluvana mees? Kus on võrdõiguslikkus? Kui Joulupukkimaa oleks firma, oleks see juba ammu soolise diskrimineerimise pärast kohtusse kaevatud ning tööle võetavatele isikutele sookvoodid kehtestatud. Ootan huviga pretsedenti. Ja miks on Jõuluvana paks? Kas see on mõeldud kuidagi toitumishäiretega inimesi mõnitama? Ning mispärast vana? Ega siin äkki mingi halvustava allegooriaga tegemist pole? Tõepoolest, ka punase sildiga suhkrujoogil oleks aeg endale uus maskott vaadata, kui ei taha tänapäevast tarbijat solvata. Jah, miks punased veoautod tulede vilkudes Meka ümbruses ringi ei sõida? Ebavõrdne kohtlemine?

Lapsed peavad seega ootama hoopis talvepüha-persooni. Christmas-tree on juba nagunii jolly-tree’ks ristitud. Et teiseusulised ei vihastaks. Seega, talvepüha-persooniks sobiks hästi noor afro-aafriklasest lesbi. Tõenäoliselt võiks ta kanda rohelist hijabi - rahu värvi. Mida ta kingiks võiks tuua? Eks igaühele tema usu järgi.


Sarnane on lugu aastavahetusega. Hiinas, Koreas ja Vietnamis saabub uus aasta kuukalendri järgi jaanuari lõpus või veebruaris. Tais, Birmas ja Sri Lankal – kolm päeva pärast aprillikuist täiskuud, osad hindud (Lääne-Bengaalis) tähistavad aastavahetust samuti kevadel. Õigeusklikel tuleb uus aasta alles jaanuaris, pärast vana kalendri jõulusid. Moslemitel saabub aasta 1429 kuukalendri järgi 2008 aasta 10. jaanuaril. Seega pole ka aastavahetuse tähistamine 31.detsembril päris täpne või mis? Kalender on ju ka ainult kokkuleppe küsimus. Ja poliitiliselt ei ole korrektne oma gregorianuse kalendriga teisi traumeerida.

Mis meil siis järele jääb? Ainult talvine pööripäev. Põhjapoolkera kõige lühem päev ja kõige pikem öö. Planeetide ringkäiku poliitilised tõmbetuuled õnneks ei mõjuta ja pööripäevast hakkavad päevad jälle pikemaks minema.
Tähistagem siis sedagi.
---
Postitus kirjutatud EE arvamustoimetuse palvel ja EE-s ka avaldatud.

1 comment:

Larko said...

Faktiline täpsustus: Joulupukkimaa ongi firma. Teda pole küll minu teada diskrimineerimise eest kohtusse kaevatud kuid arvatavasti sellepärast et nemad pole ühegi Jõuluvana ametit taotlenud naisterahva avaldust soo pärast tagasi lükanud.

Sulle aga soovin toredat pööripäevapidu.