Sunday, March 16, 2008

surfajad vs tuule-elektrikud ehk Ristna oma sambasõda

Tuul on meil teatavasti (veel) tasuta. Surfajad teevad sellest adrenaliini ja tuulegeneraatori-ärimehed raha. Peaks nagu igaühele jaguma. Ometi on nüüd tuule pärast suur tüli tõusnud. Täpsemalt, mitte tuul pole süüdi või selle jagamine, vaid üks tuuliku-elektrikute püstitatud tuulemõõtmismast. Hiiumaa läänetipp Ristna on unikaalne koht nii looduse kui surfitingimuste poolest. Kes on käinud, see teab, kes ei tea, soovitan vaatama minna. Surfajad juba oskavad seda kauget randa hinnata. Ilusa koha on aga ära rikkunud tuule-elektrikud, kes lõid Ristna randa oma samba püsti. Kõrvaline koht ja ärimeeste oma raha, ei tekkinud erilist poleemikat ega poliitilisi punktivõtmisi. Kunsti-inimesed ka ei protestinud.

Ent Ristna neeme tippu püstitatud mast ning selle pikad vaierid muutsid mõlemad surfiparadiisi lahed sõitjatele eluohtlikuks. Ning Eesti surfiklubid, -spordialaliidud ja võistlustiimid tulid välja avaliku pöördumisega, milles nõutakse posti ümberpaigutamist. Avalduse ja argumentidega saab tutvuda siin.

Pöördumisele on alla kirjutanud:
Eesti Lohesurfiliit
Eesti Purjelaua Liit
Eesti Seiklusturismi Assotsiatsioon
Veespordikeskus Surf Paradiis
Best Team Estonia
Extreme Sport
Hiiumaa Surfiklubi
Team RRD
Spordiklubi Surf
Extreme Sport Racing Team
Team Mahe
Pärnu Surfiklubi
Surfhouse
Hawaii Ekspress
Kitezone.ee
Lõuna Surfarid
Team Võsa
Saaremaa Surfiklubi
Team Põõsas
Klubi Fanaatik
Aloha Surfiklubi
Eesti IKO instruktorid
Tallinna Surfiklubi

Harjumäel allkirju ei koguta, Viisitamme viisil avaliku arvamuse küsitlust ei tehta. Loodame, et mõistus pääseb veretu võitluse käigus viisakalt võidule ja igaüks saab oma. See mõõdupost võiks tõesti kasvõi Kõpu majaka kõrval seista või siis näiteks Ristna vana sõjaväeosa hoovil. Kui teda kindlasti ikka vaja on. Surfata saab ainult Ristna neeme ümbruses, tuult mõõta saab ka natuke eemal. Tuul käib ju üle Hiiumaa nii, et teisest äärest jookseb maha ja läheb lausa raisku.

No comments: