Thursday, March 5, 2009

turundustegu "Minu Eesti"


Kaks uhket uudist samal päeval. Esmalt selgub, et mu läinudkevadine pingutus prügikoristustalgutel polnudki vabatahtlik isamaa-hoolimisest ajendatud akt, osutusin hoopis turundusteo 2008 ohvriks. Säh sulle suurt rahvaalgatust ja kodanikuliikumist, puhas bisnes oli. Aasta parim turundusprojekt, mille võrkturunduskampaania õnge koos paljude teistega läksin. Piinlik. Nagu oleks mitte ainult Herbalife ostnud, vaid ka sõbrale edasi müünud. Tänan hoiatamast, palun tulevikus samalaadse spämmiga mitte tülitada. Püüan oma heakorrastushimu edaspidi pere kinnistute piires pidada.

Aasta kodanik, kelle kutsel kokku kuhjatud prügimägede kurvast saatusest ka kord varem kirjutasin, osutus hoopis turundusguruks. Mis järgmiseks müüki läheb? Pole vaja kaugelt otsida, sest teine tänane tore uudis oli, et Nõlvak tuleb uue projektiga välja, teeb mõttetalgud „Minu Eesti” ja üritab uut tüüpi demokraatiat juurutada. Uhke värk. Mittepoliitiline ja puha. Rasketel aegadel on ikka kõiksugu sektijuhid ja selgeltnägijad esile kerkinud ning kergeusklikke leidub. Vanaküla naudib juba ammu jüngrite mitmelaadset tähelepanu.

Tahaks näha igas probleemis võimalust, nagu näiteks majanduskriisis tervendavat restarti. Kuid konkreetses võimaluses peituv oht karjub nii kõvasti silma, et ei saa mitte vaiki = virisemata olla. Ehk ongi see palju otsitud Eesti oma nokia, mu jonn ja virisemine, ma mõtlen.

Konkreetselt näen probleemis nimega „tõenäoline turundustegu 2009” suurt võimalust mõnele rahvahääletustele spetsialiseerunud erakonnale. Mis oleks lihtsam, kui võtta hea algatus ustavate seltsimeeste toel üle? Ja pärast öelda, et ise te nii tahtsite. Mis me siis vastame? Et tahtsime head, aga välja tuli, nagu alati…

Kui demokraatia midagi muudaks, oleks see ammu ära keelatud.

8 comments:

Toivo Ellakvere said...

võiks öelda et umbuskselt savisaart ja vasakpopulistlikku keski piieldes, vimmas ja umbusus, ei võta eesti ühiskond üle otsedemokraatia elemente. mis võimaldaks mõnel mõneti uuendada ja muuta eestit paremaks.

või siis vastupidi, teades et otsedmokraatia viiks eestit edasi, keerab savisaar teadlikult vindi üle.

otsedemokraatia (hääletused) ei asenda esindusdemokraatiat (parlament). küll aga täiendab seda.

Anonymous said...

Jaano, ega's turundusteona tunnustamine vähenda teo väärtust:)

Turundus seisneb sõnumite saatmises.
Teeme ära saigi toimuda nii, et ühed kodanikud saatsid teistele sõnumeid, et lähme koos metsa koristama.
Polnud mingit pistmist tarbimise, müügi ega kasumiga, aga näe - tegu sai tehtud ja sellest kasu meile kõigile.

Anonymous said...

Mulle tuleb vägisi meelde jutt, kuidas 2 venelast, 2 juuti ja 2 eestlast põrgukatlas istusid. Venelased tegid koostööd ja aitasid üksteist välja, juudid tegid enne diili ja siis aitasid üksteist välja. Eestlased aga sikutasid ikka teineteist alla, kui teisel hakkas juba õnnestuma välja pääseda. Turundustegu ei omistatud ei turundusjuhile ega ka teeme ära toimkonnale- teostajaks sai kirja 50 000 vabatahtlikku, see auhind on kõikidele eestimaalastele, kes selles osalesid, ka sulle, Jaano! Palju õnne sulle, vägevad olime!
Ja see on midagi, mille üle võiks meist igaüks uhke olla. Kui teeme koostööd, võima liigutada mägesid.
Mis saab selle aasta mõttetalgutest, tjah, siin on Eesti riik meie endi kätes. Kas tahame Eestimaale head või vaatame kiivalt, ega kellelgi paremini ei lähe.

Ilmar Raag said...

Ma olin suisa jahmunud seda sissekannet kogemata lugedes. Kulla sôber, sa ilmselt ei tea, mis on turundus. Tegemist on instrumendiga ehk vahendiga eesmärkide saavutamiseks, mitte eesmärgiga omaette. See on nagu haamer, millega sa vôid lôhkuda portselani kunstimuuseumis ja samas ka kasutada naelte sisselöömiseks ehitusel. Kas haamer on süüdi, et seda erinevalt kasutatakse? Neil, kes seda turundusauhinda välja annavad, ei ole eraldi kategooriat sotsiaalturunduse jaoks. Sinu suhtumise tulemuseks on see, et iga inimene majandussfäärist, kes tahaks veidi ka südametunnistusega kogu ühiskonnale möelda, on juba enne porri tôugatud, kui ta saab proovida midagi head teha.
Veel kord. Mis on turundus? Turundus on tegevus, mille käigus viiakse kokku inimesed ja lahendusi nendele probleemidele. Möned teevad seda selleks, et inimeste vajaduste rahuldamise pealt raha vôtta, kuid kui näiteks organiseeritakse abisaadetisi Gruusiasse, mis on kahtlemata sotsiaalturundus, siis olulist majanduslikku kasu sealt ei tule.

alari said...

No vaatame kolmandat sektorit üldisemalt, seal on ju samamoodi organisatsioonid, kes peavad end juhtima, kelle juurde kuuluvad samad valdkonnad mis mujal sektorites: personal, finants, turundus, kommunikatsioon jne.

Väga piiratud tundub mõtlemine, mille järgi kodanikualgatus peabki toimima ilma rahata ja põlve otsas, kuskohast nii efektiivsus üldse tuleks?!

Kui me turundust üldisemalt negatiivseks tegevusalaks peame, on juba ise küsimus; ja see on nagu poliitika - meile ei meeldi KUIDAS seda tehakse, aga me ei saa vältida nähtuse olemasolu.

Nõnda võiks pigem uhke olla, et üks kodanikualgatus niiöelda turul silma on paistnud. Mitte et seda auhinda vaja oleks kuidagi; ja nagu näha, on turunduse mõiste nii ära rikutud (äriettevõtete poolt), et suudab muuta ka kodanikualgatuse tähendust.

Anonymous said...

Prügiaktsioon oli tore, aga sellele hilisemate templite ja kaubamärkide pealepaneminie pole enam mitte teps ilus lugu.

Sestap olen veelgi enam skeptiline "Minu Eesti" kärajate suhtes. Kus muidugi peitub ka suurepärane turundusvõimalus - igale Eesti erakonnale võiks müüa kärajatel enese turundamiseks bännereklaami ja plakatipinda lisaks. Aga alternatiiv on jutlustada Raikküla e-kärajal hõimuvanemate pahelisusest ja korrumpeerunusest, nõuda samaegselt tasuta viina ning kaineid mehi ning saadud usalduskrediit juba muud moodi rahaks pöörata. Abiks ikka.

Hando Sinisalu said...

Jaano, Sa ju ise oled ka Klikivabriku kaudu turundusega seotud. Sinu jutust jääb mulje, nagu oleks turundus midagi vastikut? Miks Sa sellega siis ise tegeled? Ilmselt oli "Teeme Ära" projektiga seotud ka logistikud, raamatupidajad ja IT-mehed. Võibolla saavad ka nemad hea töö eest oma tööstusharu auhinna. Kas see kuidagi kahandab projekti väärtust Sinu jaoks?

Anonymous said...

Selle eest on tiim saanud nii logistikateo kui aasta innovatsiooniauhind. Jagan Ilmari arvamust, et selle asja nimetamine turunduseks sisulist väärtust ei kahanda ...