Saturday, January 30, 2010

maksame riigikogulastele parem otse


Olen puudust kannatavate poliitikute pärast juba mitu korda muret tundnud. Isegi rohelised, kes viimati mu hääle said, ei kõhelnud krammigi, kui tekkis võimalus natuke rohkem krabada. Mis parata, väiksed inimesed, väiksed rõõmud. Kindlasti on neil ükskord surmatunnistusel hästi elatud elu eest kõik viied.

Algas sotsiaalkampaania, mis peaks veenma, et makse maksab maksta. Tõsi ta on, surm ja maksud pidid ainsad olema, millest kõrvale ei hiili. Aga maksud tõusevad. Maksab töötu ja maksab palgavähendamise "vastastikkusele kokkuleppele" allkirja andnu. Rääkimata ettevõtjatest, kes muutunud turul pinnale jäämiseks ikka üsna uskumatuid pingutusi peavad tegema. Kõik see toimub suure stressi, valu ja vaevaga. Mis tervisele, teadagi, hea ei ole. Seega, surmgi saabub kiiremini. Nii väheneb maksumaksjate hulk ja iga allesjäänu peab veel rohkem maksma, et riigikogulased edaspidigi saaksid oma maasturitega väheneva, kuid veendunud valijaskonna juurde sõita.

Kampaania ise on nõrk, ei veena. Äkki ikkagi peaks Kaur Hansoni vangist välja laskma ja paluma tal teha kampaania "Ära löö poliitikut". Sest pean Vooglaiu Märdiga nõustuma, ka mina arvan, et nad on küünilised mölakad. Ja kuna nii arvavad veel ka tuhanded teised, oleks mõnekümne miljonine sotsiaalkampaania väga omal kohal.

Aga et sellist kampaaniat veel ei ole ja nad on ikkagi vaesed inimesed, siis on minul ettepanek: kohates puudust kannatavat poliitikut, eriti aga Riigikogu liiget, siis andke neile natuke raha, kui veel on. Või mõni puuvili, näiteks õun või banaan. Või kui isegi tammetõru pole anda, võtke eeskuju kuulsast Liivi Juhanist ja annetage neile oma kuub. Sest teie, tavainimesed võite kärvata. Aga kui Riigikogu liikmed edasi ei kesta, on tegemist tõsise poliitilise kriisiga.

11 comments:

Anonymous said...

Nõus. Noh, mida maksuametil muidugi teha, aga nüüd on nad võtnud käsile jutu, et maksumaksja on omanik ja peab selliselt ka riiki suhtuma. Mis on muidugi ju tore ja õige, aga tänasel päeval väheveenev. Minu arust maksuameti direktor ajas sellist juttu kuskil ajakirjanduses.
Ma alguses mõtlesin, et tegu on geniaalse kampaaniaga, aga siis nägin, kes on selle tellinud. Noh ja sellest tulenevalt pole nii sarkastiliselt mõjuvat kampaaniat pikka aega näinud - trollide tagaaknal tuletõrjujad küsimusega "Kas tahad, et tuleme trolliga?" vms. Ja kopis on veel padratud tasemel meditsiinist jne.
Vaadatas, kuidas alles taheti kõikidele tõrjujatele kinga anda, arstil saad käia küll, aga suurelt jaolt oma raha eest. Või kui maksumaksja raha eest, siis ulatub järjekord peaaegu et Riiga.
Ses mõttes oleks tore kampaania tõusu, aga kindlasti mitte languse ajal. Minu arust on see paljude viimase aja kampaaniate probleem, et sõnum ei sobi või ei ole tänases kontekstis veenev. Vähemalt minu jaoks. Aga kes teab, võib-olla on maksuameti kampaania kreit saksess ja inimesed hakkavadki parema meelega maksma. Kes teab. :)

Tädi Maali: said...

Hää inimene.
Maalil ka sellelaadsed mured. Aga natuke teises suunas : http://tadimaali.blogspot.com/2010/01/kiri-riigikogule-tadi-maali-saatis.html

Toivo Ellakvere said...

kuidas sa defineeriksid krabamist? ja mida need rohelised siis krabasid?

Jaano Martin Ots said...

Toivo, milline roheline hääletas vastu, kui riigikogu liikmed oma palka tõstsid ja seda euroga sidusid? Või milline roheline loobus oma palgatõusust näiteks mõne abi vajava inimese või rahapuuduses vaevleva projekti heaks? Ei keegi.

Toivo Ellakvere said...

Null. Veel hullem, jäeti hääletamata.

Toivo Ellakvere said...

Siiski, IRL otsus osa palgast tagasi maksta on osaliselt demagoogia - varjuteater. Teisedki annetavad osapalgast heategevuseks.

Jaano Martin Ots said...

Kui kunagisi ideedega keskkonnakaitsjaid, tänaseid poliitmölakaid sellega õigustada, et maailmas on veel hullemaid, siis muidugi.

Saddam Hussein, näiteks, võttis endale nii naftast saadud raha kui ka humanitaarabi. Nii et lohutuseks valijatele: vähemalt Saddamist on meie poliitikud pisut paremad. Põhimõtted on küll samad, aga summad on ju oluliselt väiksemad!

Anonymous said...

jutt jummala õige, aga see poliitika onii vastik valdkond - ma ei usu, et ükski aus ja õilis partei läbi lööks. Alalti suudab keegi head mõtted poriga täis loopida ning tundub, et kui sa võimu raha eest ei osta ja ei müü, siis sa ei jõuagi kuhugi. Praegu oleks vaja küll uut erakonda - nt uus roheline erakond, kuhu ei kuuluks ükski nn tuntud poliitik, vaid inimesed, kes esindaks rahvast.

Unknown said...

Nii vana uudist seedite!

Meelis said...

meenub aaviksoo ütlus erakonand on meie rahvuslik vara http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/article.php?id=28416929

Anonymous said...

vaga huvitav, aitah