Wednesday, May 9, 2007

anname Raudtee Venemaale tagasi! Tehtud.

Mind kui Eesti Raudtee väikeaktsionäri teeb murelikuks viimasel ajal meie ühise ettevõtte ümber toimuv. Paistab, nagu oleksime ostnud asbestitehase, giljotiinivabriku või pandakaru-delfiinilihakonserve tootva kombinaadi. Ühesõnaga firma, millega pole pisut muutunud olukorras midagi peale hakata. Mis me nüüd siis teeme oma raudteega, suur juht ja õpetaja? Sõidame tühjade tünnide kõmisedes Narvani ja tagasi ja maksame igal aastal riigieelarvest kõik kulud kinni, sest tulusid enam ju pole?

Turusituatsioonid ikka muutuvad ja nii suure ettevõtte ostutehingut ei olegi võimalik teha, kui kõikvõimalikke auditeid ja riskianalüüse läbi ei vii. Lausa kohustuslikus korras sunnitakse need peale. Kas tõesti ei hoiatanud ükski analüütik, et ettevõtte suuremaid riske on seotus endise Nõukogude Liidu looderaudteega ning et ka kliendibaas koosneb põhiliselt ühest grupist, kelle käitumine võib tihti ettemääramatu olla? Või vastupidi, hoiatati. Kuid K-erakond pressis tehingu sellegipoolest läbi? Mis me nüüd teeme oma raudteega?

Et lagunev ja kasutu ettevõte meile kaela peale ei jääks, oleks mõistlik see püüda kiiresti realiseerida. Ainus kelle jaoks ettevõttel veel arvestatav väärtus on, on seesama Loode-Venemaa raudteevõrk. Nemad saaks kraanid lahti keerata ja rongid jälle liikuma lasta.

Vaevalt et venelased kasumit meiega jagaksid, aga ega praegugi omanikul muud rõõmu pole, kui unistada, et ükskord sõidavad ehk lapselapsed soojas mugavas vagunis kiiresti ülikoolist koju. Aga vähemalt töökohad ehk säiliksid, kui venelased raudtee uuesti käima paneksid.

Arusaadavalt ei ostaks venelased raudteed selle hinnaga, millega meie ameeriklastelt, aga mingi bisness peab ju lollidele ka jääma. Muidugi võib juhtuda, et Venemaa ei olegi nõus raudtee eest midagi maksma või maksab 1 rubla. Siis tuleb hinnavahe selle mehe käest sisse nõuda, kes eraomanikele-ameeriklastele 2,35 miljardit meie ühist raha maksis.



Eesti Raudtee väikeaktsionär läbi EV kodakondsuse
Tõsi, sunnitud aktsionär, sest mina ei hääletanud oma maksuraha kasutamise poolt selle firma aktsiate ostuks.

No comments: