Monday, February 26, 2007

tuleb eurole üle minna. kohe!

Avastasin ainsa tegeliku põhjuse, miks valitsus ei ole seni teinud otsustavaid tegusid euro kasutusele võtmiseks. Sest kui meil täna rakenduks euro, selguks et kuningas on alasti. Ja mitte lihtsalt alasti, vaid ka munadeta.

Arvestage eurodesse mõningaid meil kehtivaid igapäevakaupade hindu.
Bensiiniliiter - 0.8 eur
Õlu (0,5) - 1,0 eur (ma mõtlen normaalset, mitte K-sarvikut)
Kilo kurki (Hispaaniast) - 4 eur
Pudel kohalikku viina (0,5) - 5 eur
Ruum küttepuid - 30 eur
Talvesaapad - 45 eur
Purk suppi - 1,5 eur

Aga mis on kohalik keskmine palk? Sõltumata kõigi poliitikute aastatepikkustest püsilubadustest veab vaevalt veidi üle 500 eur välja. Jagage see mis tahes kaubaartikliga ja selgub, et kollane vesi on ahjus. Hinnad lähenevad meil Oslo tasemele, keskmine palk konkureerib Tuneesiaga. Kõva sõna või mis?

Valitsuse õnneks enamus rahvast välismaal ei käi. Või kui käib, siis ei oska arvutada. Sest kui oskaks, siis saaks aru, kui haledalt neid lüpstakse. Rahvas nagu lammas, aga piima võetakse justkui lehmalt. Rahval silmad kurvad, aga keegi koorib koore. Ime siis, et presidendi vastuvõtt näeb välja, nagu kaalujälgijate rühma kandidaatide õhtukostüümivoor.

Ainult internett on Eestis odav. Sellest ilmselt tuleneb ka ainus väljund, mis siinsetele inimestele veel jäänud on - kommentaarides ja blogides sappi pritsida.

Ei muud, kui kiiresti eurole üle minna ja palkade/hindade vahe muude maadega võrreldavatesse tabelitesse asetada. Ehk siis paistab, et odavam kui valitsust vahetada, on siiski vahepeal välismaal söömas ja bensiiniraha teenimas käia.

1 comment:

Anonymous said...

oi, tervitus, jmo!

leidsin Su blogi poolkogemata blog.tr.ee-st, ja näen, et Oled Endiselt Töös.

imestan ka ise sissetulekut ja hindu: näiteks Taivanis on meil miinimumpalk 6,240 kr (Eestis kolmandat kuud 3,600 kr), aga uue kinnisvara hinnad ja laenuintressid siin odavamadki, samuti bensiin-diisel;
kohalik söök (st mitte Euroopa-Ameerika import) meil odavam, riided-jalanõud poolmuidu.
(jah, ning meie käibemaks on vaid 5%.)

quo vadis, armas Eesti? olen mures sellise jätkusuutlikkuse osas.

LM