Saturday, April 14, 2007

Da Vinci kopeeritud kood pikeneb

750 miljonit põhjust sunnivad Tom Hanksi ja Ron Howardi Da Vinci koodi pikendama. Erinevalt tavalistest järjefilmidest tehakse seekord hoopis eelfilm. Mitte kood II või Silase tagasitulek, vaid hoopis osa 0. Või isegi -1. Inglid ja deemonid või mis nad kõik enne olidki.

Noh, las pikendavad. Äri on äri. Ning Londoni kohtuhärradki leidsid, et kuigi Michael Baigent and Richard Leigh on Dan Browni bestselleri põhiintriigi kirjeldava raamatu juba 1982 aastal välja andnud, ei riku Da Vinci kood autoriõigusi ning Brown võib sellega edaspidigi raha korjata. Ausalt öeldes meeldis mulle isiklikult Püha veri ja püha graal rohkem kui kood. Aga mis teha, seiklused müüvad ja ka kääbikute või Potteripoisi välja mõeldud maailmad oleks äriliselt mõttetud, kui seal väikest madinat ei toimuks. Brown lisas Baigent-Leigh-Lincolni loodud maailmale natuke püstolipaugutamist ja autodega kihutamist ning Howard-Hanks korjasid neilt, kes raamatut ei osanud lugeda, viimased dollarid.

Ideed hõljuvad õhus ja lood liiguvad rahvasuus. Nagu nimed ja kaubamärgidki. Nii et kavalad koorivad rumalatelt, kes oma omandit kaitsta ei oska. Aga nii on alati olnud ja jääb olema. Piraatlus õitseb ja edeneb. Kuldsest lõvist ma juba kirjutasin.

No comments: