Wednesday, April 4, 2007

koja - Lumani JOKK ärinormiks?

Mulle oli Kuld Lõvi kõrts meeltmööda juba vene ajal. Kellel poleks sealt mõnd mõnusat mälestust? Hiljutigi seal toredaid üritusi toimunud, Propeller näiteks armastab Kuld Lõvis esineda. Kahjuks võib juhtuda, et järgmised paremad peod toimuvad juba Lihula Maantee puhkemajas või Valgerannaristi kõrtsis. Kuna Eesti esiettevõtjal Lumanil on selline nälg majas, et vaja kõrtsul nimi nina alt pihta panna. Sest see on võimalik ja juriidiliselt korrektne. Advokaadi kinnitusel lausa eetilinegi. Ja eks Toomaselegi kulu iga kopkas marjaks ära, kellel seda raha siis üleliia on. Vaene mees ju!

Üks sõber ütleb, et eestlane ei keera teisele eestlasele käkki mitte ainult siis, kui see on kasulik, vaid keerab ka puhtalt sellepärast, et käki keeramine on võimalik. Huvitav, kumba motiivi Luman silmas pidas, kui Kuldlõvi kaubamärgitaotlusele alla kirjutas? Uskumatu, et Kaubandus-Tööstuskoja esimees unustas, et sellenimeline koht on olemas ja taotles kaubamärki kogemata. Et tal nagu ilmutus just selline ennekuulmatu nimekombinatsioon pähe kargas ja kaubamärgivolinik kah ei taibanud öelda, et segadusttekitavalt sarnane nimi on juba aastasadu kasutusel. Järelikult, JOKK ja teise mehe teadmatuse ärakasutamine. Teadlik tüngategemine algusest peale. Ja hale eneseõigustus: "üle saab võtta seda, mis kellelegi kuulub". Viimati kuulsin nii head seletust, kui vennad Voitkad vastasid reporteri küsimusele: "kas te riideid ostsite või varastasite?" Vastus oli: "Riideid saime. Noh, pesunööride pealt saime." Ju siis ka paistis, et ei kuulu kellelegi.

Mis siis nüüd teha? JOKK kõigile ärinormiks? Äkki peaks hakkama Rehepapi või Imbi-Ärni kombel esimehe majades-kontorites asju ja raha „leidmas” käima? Kindlasti leiab ka advokaadi, kes suudab ära tõestada, et 500 kroonist väiksemate juppide kaupa krattides ei ole tegemist kuriteoga. Ja kui kasvõi pool miljonit inimest käiks ja väheke vähem kui 500 võtaks, saaks ka advokaadil mokad rasvaseks küll. Tahab keegi aadresse, kust „leidmisega” alustada?

Tegelikult ei kutsu ma rahvast üles vargale vargusega tasuma. Lihtsalt kurb, kuhu kaubanduskoja esimees oma eeskujuga on kõik need lihtsameelsed vedanud, kes ausa ja eetilise äri edendamise usus kotta astusid. JOKK-meeste punti!

Araablased ütlevad, et on olemas kahte sorti patustamist. Ühed patud on sellised, mille eest paradiisi minemata jääb. Samas, JOKK-tüüpi tüngategemine kuuluvat kergemate pattude alla, eriti kui tünga tehakse endast vähem väärtuslikule, näiteks uskmatule. Selline patt paradiisi saamist ei takista, aga selle eest paradiisis siiski karistatakse. Puudus pole patt ja vaesus pole pahe, kuni see vargile ei aja. Vargal võetakse käsi maha, aga JOKK-mehed saavad oma karistuse alles järgmises ilmas kätte. Mõõdukas tüngategemine on seega arusaadav ja andestatav. Andkem siis Toomaselegi andeks, kui järgmine kord Audrukandi õlletoas kannu tõstame. Küllap talle paradiisiväraval öeldakse, kui JOKK see värk ikkagi oli.

1 comment:

Anonymous said...

Mul ühel sõbral juhtus nii, et kutsus mingid teised sõbrad külla ja siis üks külla tulnud sõpradest ütles, et näe kui hästi mul läks, ma leidsin kella. Ja kui teised küsisid, et kust, siis ütles too tüüp, et siitsamast kamina pealt :))